De sound van een heel orkest
 

Biografie


Het was begin juni 1963 toen droomde van een volle zaal met mensen die ik mocht vermaken met mijn gitaar en mijn liedjes die ik zelf schreef. Toen waren dat nog dromen. Toch werden ze niet veel later omgezet in werkelijkheid. Ik begon namelijk mee te doen aan talentenjachten en festivals. Menig van deze werden winnend afgesloten. Hierdoor werd ik door verschillende kroegen gevraagd voor een optreden. In die tijd besloot ik toen een eigen band op te richten met de naam:
de Randy William Formation.

                               

Deze naam is ontstaan in de zestiger jaren toen waren de engelse namen erg populair. In het echt heet ik Reinder Willem, maar dat bekt niet zo lekker, dus ben ik na gaan denken over een stoere naam en ik kwam op het idee Randy William. Vanaf dat moment is die naam altijd met me mee gegaan in alle muzikale dingen die ik tot nu toe heb gedaan.

Doordat ik kok was, en veel in de avonduren moest werken, kon ik het in die tijd bijna niet combineren met het werk voor mijn baas. Ik besloot dan ook om met de band te stoppen. Het was eenvoudigweg te moeilijk om tijd vrij te maken omdat ik ook in de weekends moest werken. Ik deed alleen nog maar met talentenjachten mee en zowaar won ik daar veel prijzen mee.

Vervolgens had ik toen mijn zinnen gezet om in het buitenland als kok te gaan werken. Het werd uiteindelijk Zwitserland, waar ik bijna twee jaar met veel plezier in het City Hotel in Chur heb gewerkt.

Terug in Nederland heb ik een zomer aan de kust gewerkt. In een groot hotel kon ik aan de slag als kok. Het was in Noordwijk aan Zee bij het Rembrandt Hotel. Daar kwam ik ook Hennie Huisman tegen die in een disco aan de boulevard plaatjes draaide en mensen liet optreden. Hij was toen nog onbekend, en ik trad daar regelmatig met hem op.

Op een gegeven moment heb ik de horeca vaarwel gezegd en ben in loondienst bij een bedrijf gaan werken. Dit was goed te combineren met mijn liefde voor muziek. Vanaf die tijd ben ik toen gaan spelen in een bruiloftorkest: het Maxium Combo.Daarin leerde ik het vak om op bruiloften te spelen.

Ik richtte niet veel later een eigen orkest onder de naam Desparados op, maar kon dit door een wijziging op het werk niet meer combineren. Ik kon me echter geen leven zonder muziek voorstellen dus ik besloot alleen verder te gaan. Dit was in 1979.

Ik kwam steeds meer in aanraking met bekende mensen uit het vak. Doordat ik ook nog meedeed met landelijke wedstrijden kwam ik bijvoorbeeld in contact met Rob de Nijs en Ron Brandsteder, bij wie ik eens mocht komen zingen in zijn live radioprogramma. Regionaal kwam ik in contact met Fons Platenkamp, hij was de producer die samen met mij de eerste single heeft opgenomen: Rock en Roll Lady.

Het werd een eigen gemaakt en geschreven liedje. Dit is uiteindelijk ook nog een regionaal hitje geworden.

Er kwamen zelfs nog meer platenbazen voorbij. Om er enkele te noemen: Boudewijn de Groot, Peter Koelewijn en Gerard den Braber. Zij zagen echter liever dat ik in het westen kwam wonen maar dat zag ik toch echt niet zitten. Dus ik bleef zo mijn eigen ding doen.

Ik kocht mijn eigen installatie en ging onverstoord verder met mijn carriere. Ik besloot om me full time met muziek bezig te houden. Eerst werd er nog gewerkt op een gewoon orgel maar al snel kwam het digitale tijdperk. Ik begon met een Hohner en een Elka. Speelde even met een Solton en kwam toen bij het wereldberoemde merk Roland.

Naast de vele feesten en partijen heb ik altijd de wens gehad om een eigen cd op te nemen. Samen met Henk Bernhardt, als producer, nam ik deze eerste cd op: Randy William, For you. Het is een schitterende cd geworden die veel lovende kritieken mocht ontvangen.

     

 

Naast het werk als toetsenist zanger bleef ik ook mijn eigen nummers schrijven. In 2000 heb ik ze op een cd gezet en dat heeft geresulteerd in het album dat ‘Onderweg’ heet. In het regionaal bekende en populaire Regiotap heb ik zelfs op mogen treden. Dit programma werd live uitgezonden op RTV Oost. Het geheel werd, zoals bekend, gepresenteerd door Willie Oosterhuis. Met het lied ‘Dat ik je mis’ heb ik daar een van mijn eigen nummers laten horen.

Ook op de radio werden mijn nummers veel gedraaid. Uiteindelijk ben ik zelfs bij verschillende radio stations "anker", "ster", "plaat van de week" of zelfs "artiest van de maand" geworden. Ik vond dit alles natuurlijk een geweldige periode en een kroon op mijn werk.

 
                                                                              
kerst cd 1999

Dus ben ik nu alweer 40 jaar als muzikant aan het werk. Een mijlpaal, en al met al een tijd die om is gevlogen en waar ik best wel trots op ben. Nu ik 56 jaar ben zie je dat het publiek gewoon met je meegroeit. Er zijn hele families waar ik alle feesten voor speel en waar het een traditie wordt dat ik voor hen speel. Of het nu een dagbruiloft, een Sara of Abraham die jarig is, of dat het een bronzen-, zilveren- of gouden bruiloft is, steeds zie je om de zoveel tijd je oude gasten weer terug. En dat is heel leuk hoor, dat kan ik je wel zeggen. Ik hoop u dan ook graag tegen te komen op een van deze feesten.

Omdat ik zelf altijd in de horeca heb gewerkt, begreep ik als de beste wat er voor nodig is om te slagen in dit vak. Een zeer goede installatie, en een dito stem is daarbij van het allergrootste belang. Ik denk dat ik in de horeca een goede naam heb opgebouwd die borg staat voor betrouwbaarheid, gezelligheid, maatwerk en bovenal: kwaliteit.

Inmiddels speel ik met de beste keyboards die er maar te koop zijn en hoop dat nog een tijdje met heel veel plezier te doen.

 

Zanger- Entertainer - Keyboardspeler

RANDY WILLIAM

 

 

 

 

 

Toetsenist - zanger - entertainer
Randy William

Design by Han Bootsveld - 2005